Termőterületeink

A Laposa Birtok központja a Badacsony-hegy déli oldalán található. Termőterületeink a Badacsonyi borvidék vulkanikus tanúhegyeinek legjobb dűlőin helyezkednek el, ahol az egyedülálló bazalttalaj és a különleges mikroklíma harmonikus és ásványos borok elkészítésére ad lehetőséget.

Családunk 17 hektár termőterülettel rendelkezik a Balaton-felvidék vulkanikus tanúhegyeinek legjobb területein, azaz a Badacsony-hegyen, a Csobáncon, a Köves-hegyen, a Szent György-hegyen és a Somlón. A birtok központja a régi Bogyai úri birtok területén helyezkedik el.

A Badacsonyi borvidék domborzati viszonyai rendkívül kedvezők a szőlőművelés szempontjából: a földrajzi szélesség, a tengerszint feletti magasság, a lejtők dőlésfoka és a Balaton közelsége mind-mind előnyösen befolyásolják a szőlő érési folyamatait. Nem véletlen, hogy a környéken több mint két évezredes hagyománya van a szőlőtermesztésnek és borkészítésnek – az első tőkéket még a rómaiak telepítették.

Az itteni borok különlegességét az egykori vulkáni tevékenység következtében kialakult bazaltkúpok talaja adja. A terroir és a mikroklíma fontos szerepet játszik a borok minőségének és egyediségének kialakításában. A Balaton víztömegének hőmérséklet-kiegyenlítő hatása, a napfényben fürdő hegyoldalak és a bazaltkőzet együttesen garantálják a badacsonyi borok testes jellegét, íz- és zamatgazdagságát.

orig_zsofi_szoloben.jpg

Szőlőink 150-200 méteres magasságban helyezkednek el, a legjobb fekvésű lejtőkön. Hiszünk abban, hogy ezeken a területeken lehet igazán különleges minőségű borokat készíteni.

Pincészetünkben alapvetően fehérborokat palackozunk, a Badacsonyi Borvidékre jellemző, tradicionális, helyi szőlőfajtákkal dolgozunk: Olaszrizling, Rajnai Rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Furmint és Juhfark terem a dűlőinkben. Borainkban szeretnénk megmutatni a termőhelyre jellemző ásványos jelleget, a bazalthegyek minden szépségét, ugyanakkor könnyed eleganciára törekszünk.  

Ismerd meg boraink teljes választékát és vásárolj a webshopban!

orig_laposa_termoteruletek.jpg