Látnivalók Badacsonyban

Badacsony környékén számos olyan természeti és kulturális látnivaló és nevezetesség található, amit napsütésben és rossz idő esetén egyaránt érdemes felkeresni. Az Északi-part látnivalói, a Tapolcai-medence tanúhegyei, a Káli-medence festői falvai pedig egyaránt elérhető közelségben vannak.

Badacsony már szépségével rabul ejti az idelátogatót, a kitűnő borok, a helyiek vendégszeretete és a számtalan irodalmi-történelmi emlék pedig maradásra késztetnek. A strand mellett csodálatos kilátóhelyek, bizarr sziklaképződmények, mediterrán szőlők várják az utazót.

A Balaton-part fejedelme, a magyar szőlő- és bortermelés szent hegye többszöri vulkánkitörés eredményeként kialakult tanúhegy. Badacsony legismertebb látnivalói természetesen a szőlők és a borászatok. A környéken a szőlőtermesztés és borkészítés több mint 2000 éves hagyománnyal bír, az első tőkéket a rómaiak telepítették. Az itteni borok különleges zamatát az egykori vulkánokból itt maradt, lepusztult bazaltkúpok talaja és a kedvező lejtésű, napsütéses hegyoldal adja meg. A szőlők a bazaltsáv szélétől szinte egészen a Balatonig húzódnak. Badacsonyban úgyszólván szinte kötelező program a borkóstolás. Ha a strandoláson és a borozáson túl más nevezetességekre is kíváncsi vagy, az alábbi látnivalókat, kirándulásokat ajánljuk neked.

Múzeumok Badacsonyban

Szegedy Róza ház
A szőlőhegyi hajlékok közül messze kiemelkedik a Balaton-felvidék egyik legismertebb építészeti emléke, a magyar parasztbarokk-vonásokat mutató présház, amely előbb Szegedy Róza, majd Kisfaludy Sándorral kötött házassága után kettőjük közös tulajdona volt. Falai között ma irodalmi relikviák, valamint egy néprajzi gyűjtemény anyaga tekinthetők meg.

Egry József Emlékmúzeum
Egry Józsefet nem véletlenül nevezik a Balaton festőjének: a tó szerelmese volt, festményeinek és pasztelljeinek fő témája a Balaton színei és fényei voltak. A modern magyar festészet egyik legeredetibb képviselője hosszú ideig élt Badacsonyban. Egykori műteremlakásában nyílt meg az emlékmúzeum, ahol számos képe és grafikája tekinthető meg. 

orig_mg_3500.png
Fotó: OPhoto - Orbán Péter, OPhoto a Facebookon

KIRÁNDULÓHELYEK A BADACSONY-HEGYEN

Rózsakő: a szerelmesek kedvenc célpontja
A Rózsakő a legromantikusabb helyek egyike a Balaton környékén. A badacsonyi Kisfaludy-ház felett található bazalttömböt nevezik így. Nevét Szegedy Rózáról kapta, aki a hagyomány szerint gyakran üldögélt rajta férjével, a költő Kisfaludy Sándorral. Valószínűleg innen ered a legenda: a hagyomány szerint, ha egy fiú és egy leány a Balatonnak hátat fordítva leül a kőre egymás kezét fogva, még abban az esztendőben jegyesek lesznek. Sőt, elég, ha a leány ül a kőre, és felsóhajt – szerelmük ez esetben is beteljesedik.

Kőkapu
A Badacsony fennsíkját északi irányban egy egyre mélyülő hasadék szeli át: ez a Kőkapu völgye. Kőoszlopai jól szemléltetik a víz és a szél erejét. A hatalmas, még álló bazalttornyok körül a ledőlt, széttöredezett oszlopokból valóságos kőtenger, kőfolyás alakult ki. A közelében fakadó Klastrom-kút kitűnő ivóvizének hőmérséklete télen-nyáron 4-5 fokos. Itt állt egykor a Szent Imréről elnevezett pálos kolostor. A néphagyomány azt tartja, hogy a kolostorban lakó szerzetesek szőlőjében termelték először a francia eredetű pinot gris, azaz szürkebarát nevű szőlőt.

Bujdosók lépcsője
A Kéktúra útvonalába eső Bujdosók lépcsője a maga 464 lépcsőfokával igazi kihívás. Aki elég kitartó, és eljut a badacsonytördemici kilátóig, sokáig emlegeti majd az elé táruló panorámát. A Bujdosók lépcsőjén a kuruc kor nevezetes alakjairól (Bercsényi Miklós, Mikes Kelemen) elnevezett pihenőknél fújhatjuk ki magunkat. Lépcsőket a hegy más részein is találunk – így például a köbölkúti pihenőhely felett, valamint a Rózsakőtől induló piros, majd piros háromszög jelzésen is.

Rodostói turistaház
A Rodostói turistaház 1936-ban, magyaros stílusban épült Rákóczi Ferenc és bujdosó társának emlékére. Falán két táblát helyeztek el: az egyik Rákóczinak és társainak az emlékét őrzi, a másik táblára pedig azok nevei kerültek, akik munkásságukkal sokat tettek a hegy megmentéséért – többek között azzal, hogy elérték a Badacsony létét fenyegető robbantásos bazaltkitermelés beszüntetését.

Ranolder-kereszt, Harangozó-börc
A Badacsony-hegy fennsíkjának déli, éles párkányán, mintegy 400 méteres tengerszint feletti magasságban álló, óriási kőkeresztet Ranolder János veszprémi püspök emeltette 1857-ben. A kereszt egy-egy nagyobb darabját 40 bivallyal vontatták fel a hegyre. A kereszt mellett állva a Balaton lélegzetelállító panorámája tárul elénk. A Harangozó-börc a Ranolder-kereszt alatt levő kilátóhely. A nép gyapjúzsákoknak nevezte el az itt magasodó bazaltoszlopokat és -tornyokat. Eötvös Károly, a Balaton híres kutatója leírta, hogy ha a kinyúló kőpadot kalapáccsal megütik, olyan hangot ad, mintha óriási harang kondulna meg.

Kisfaludy-kilátó
A Balaton legmagasabb kilátója, amely a Badacsony-hegy 437 méteres magassági pontjánál épült meg. Maga a kilátó 18 méter magas. Erkélyéről a Tapolcai-medence és az azt övező hegyek látványa tárul elénk. A kilátószinten egy 360 fokos panorámakép segít eligazodni a tanúhegyek, valamint a völgyek között. A jelenlegi kilátó – amely 2011-ben épült – formatervével messze túlmutat a szokványos kilátókon. Az építmény azért lett magasabb az elődjénél, mert a környező fák annyira megnőttek, hogy miattuk már csak az egyik oldalon lehetett megcsodálni a panorámát.

Programlehetőségek Badacsony környékén

Szigliget vára
Szigliget vára különleges szerepet tölt be – nem véletlenül érdemelte ki a „Balaton vára” címet. Jelenleg ez a Balaton partjának egyetlen látogatható vára, ahol egész évben koncertekkel, kiállításokkal, interaktív programokkal várják mindazokat, akik felsétálnak a 750 éves erődítményhez.

Rókarántó
A Rókarántó mesébe illő neve egy dombot takar Szigliget keleti oldalán. A Balaton egyik legnyugalmasabb pontjáról, naplementés fotóalbumba való látványosságról van szó. A dombtetőn a hófehérre meszelt Szentháromság-kápolna, vagy „Kiskápolna” áll. Alatta mindenfelé szőlők, gyümölcsösök és nyaralók, körben Szigliget hegyei, azok körül pedig a Balaton. A kápolna mellett egy emlékművet találsz, amelyet a közelben lezuhant amerikai bombázórepülő legénységének tiszteletére emeltek.

Tapolcai tavasbarlang
A romantikus randihelyszín családi programokhoz is ideális: egy kis csónakázás a Tapolcai-tavasbarlangban felejthetetlen élmény – amelyről rossz időben sem kell lemondani. A barlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben, majd 10 évvel később megnyitották azt a látogatók előtt is. Érdekessége, hogy ez az egyetlen barlang az országban, amelyet csónakkal járhatunk körbe. 2015 januárjában megnyílt a vadonatúj látogatóközpont is, amely valódi interaktív élményt kínál. A fogadóépületben a karsztvidékek csodálatos világát bemutató kiállítás fogadja a turistákat, akik emellett 10 terembe látogathatnak el, köztük a kúszóbarlangba és a „kőtapogatóba” – sőt, még a mászófalon is kipróbálhatják magukat.

Festetics-kastély – Keszthely
A Festetics-kastély Magyarország harmadik legnagyobb kastélya. A Festetics-család Magyarország egyik legjelentősebb grófi, majd hercegi dinasztiája volt, amelynek tagjai évszázadokon keresztül éltek a csodás épületben. Az eredetileg barokk stílusban épült kastély több át- és hozzáépítés után nyerte el a mai formáját. A kastély parkja természetvédelmi terület, ahol franciakert, angolpark, évszázados, hatalmas árnyékot adó fák, színpompás virágágyások, valamint az időben visszarepítő szökőkutak és szobrok találhatók. A kastélyparkban áll a pálmaház, amely tele van a főúri életmódot idéző elegáns és egzotikus növényekkel. A pálmaház 4-500 hibridből álló trópusihibiszkusz-állománya Európa-szerte egyedülálló.  A jelenleg múzeumként működő kastélyban a tizennyolc termet magában foglaló enteriőrkiállítás a 18–19. századi főúri életformát mutatja be eredeti vagy korhűen rekonstruált tárgyak és szobabelsők segítségével. Sok érdekességet tartogat még a vadászati tematikájú, történelmi modellvasút, illetve a hintókiállítás is.

Hévízi Tófürdő
A Balaton északnyugati csücskénél található hévízi gyógyvizet már a rómaiak is használták. A tófürdő mai formáját a XX. század elején nyerte el. A több ezer éves gyógytavat egy 38 méter mélyen fekvő forrásbarlang ásványi anyagokban gazdag, hideg és meleg vízű forrásai táplálják. A feltörő víz a forrásnál 38,5 oC-os, a tó hőmérséklete pedig időjárástól függően 24-38 oC között ingadozik, tehát az télen is alkalmas a fürdőzésre. A tó közepén lévő épületben, a 2500 m²-es fürdőházban több mint száz éve áztatják magukat a vendégek. A hévízi tó a világ legnagyobb természetes forrástava. Talán kevesen tudják, hogy három és fél nap alatt teljesen kicserélődik a tó vízkészlete. A nagy mozgolódás szabad szemmel is megfigyelhető, hiszen a víz soha nincs nyugalomban, azt állandó mozgásban tartja a forrás. A víz nyugtató, ugyanakkor frissítő hatása mellett az egyenletes vízáramlás enyhe masszázsként hat a fürdőzőkre. Az itteni élővilág is különleges: gyönyörű látvány a tóba telepített vörös tündérrózsa, amely még késő ősszel is virágzik.

orig_badacsony_telen.jpg

A Káli-medence látnivalói

Káli-medence
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legértékesebb gyöngyszeme a romantikus, idilli Káli-medence. Az utazók ritka geológiai képződményeket, különleges növény- és állatvilágot csodálhatnak meg itt. De a Káli-medence kis falvai legalább annyi látnivalót szolgáltatnak, mint a természeti környezet. Kis pincék, rendben tartott, évszázados parasztházak, vízimalmok, hangulatos panziók, minőségi éttermek, a Balaton első számú termelői piaca,  valamint az ország legnagyobb lovaspóló-klubja várnak rád, ha idelátogatsz.

Salföldi Major
A geológiai, botanikai és népi építészeti emlékekben gazdag Salföld a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében helyezkedik el. A Salföldi Majorban egy működő gazdaság életét ismerheted meg, valamint őshonos magyar fajtákat is láthatsz: rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, baromfikat, valamint pásztorkutyákat. Negyven lovat számláló ménes, pónik és lovasbemutatók, sétakocsikázás és állatsimogató várja a gyerekeket és a felnőtteket. A major fűszer- és gyógynövénykertjében megismerkedhetsz a gyógynövényekkel, a „csodafüvek” hatásaival és azok felhasználási módjaival. Megízlelheted itt a vidék ízeit is, így például a mangalicazsíros kenyeret, a bivalyszalámis szendvicset, valamint a legkülönfélébb házi szörpöket. Ha Salföldön jársz és mesebeli élményekre vágysz, érdemes felkeresni a 700 éves pálos kolostor romjait. A bátrabbaknak a falu melletti, kisörspusztai homokbánya holdbéli vidékét ajánljuk felfedezésre.

Kornyi-tó
Jancsó Miklós filmforgatásainak legendás helyszíne a Káli-medence kellős közepén található Kornyi-tó. Békés, érintetlen hely ez gazdag állat- és növényvilággal. Csapadékmentes nyári hónapokban a tó akár ki is száradhat, de tavasszal még élénk itt az élet. A tavat a Kővágóőrs és Köveskál közötti aszfaltúton, de akár Kékkút és Szentbékkálla felől, a Theodóra-tanösvényen is megközelíthetjük.

Hegyestű
Hegyestűről, amelynek bazaltoszlopai egy ősrégi vulkánkürtő sziluettjét idézik, pazar kilátás nyílik. 1998 óta geológiai bemutatóhely is várja itt a látogatókat, ahol egy, a környék kőzeteit bemutató kiállítást láthattok, a hegy lábánál pedig egy monumentális, szabadtéri kőtár kapott helyet.