Laposa Zsófia

" A táj nem szelfi háttér, nem díszlet. Táplálékot és megélhetést biztosít azoknak, akik gondozzák. A tájnak kell az embert formálnia és nem fordítva. Sokszor kérdezik, hol képzelem el magam tíz év múlva. A válasz egyszerű: itt, és tíz év múlva is ez lesz a válasz."

Korán megfogalmazódott bennem, hogy borász leszek, ezért biológia tagozatos osztályba jártam gimnáziumba, majd a Kertészeti Egyetem Élelmiszertudományi Karára, ahol borász diplomát szereztem 2011-ben. Sokat utaztam: Kaliforniában, Egerben, Burgundiában, Bordeauxban is eltöltöttem egy-egy szüretet, Valenciában pedig egyetemre jártam fél évet. Majd szőlész-borász mesterképzést végeztem Bordeaux-ban, ahonnan a diplomaosztó után Badacsonyba költöztem 2013-ban.

Akkor vettem át a borok készítését bátyámtól, így elmondható, hogy a családban már másfél generációváltás volt a borkészítésben. Igyekszem a külföldön megszerzett tudást és tapasztalatot itt, a mindennapokban alkalmazni és a természettel egységben a legtöbbet kihozni a termőhelyből, fajtákból és adottságokból. Számomra nem létezik tökéletes bor, így nem is arra törekszem, hanem a harmóniára és az egységre. Elegáns, koncentrált, mégis könnyed borokat szeretek készíteni, amelyek a tájról és az évjáratról mesélnek. Fontos a hagyományok és a modern stílus összhangja, a fenntartható fejlődés megalkotása. 

orig_laposa_rajnai_rizling.pngFotó: OPhoto - Orbán Péter, OPhoto a Facebookon