Laposa Bence

„Mert a legnagyobb veszély a viszonylagosság veszélye, hogy egyedi nincs. Hogy nincsenek ízek, zamatok, csak paraméterek… hinnünk kell, hogy egyediek vagyunk, hogy megtaláljuk a hangulatot szőlőben, pincében, pohárban... Megtalálni az utunk, Badacsony útját, stílust teremteni és formálni, aktívan őrizni hagyományainkat, fajtáinkat, szőlőhegyeinket…”

A gyerekkori „borvidékjáró” családi hétvégék és borkóstolások hatására hamar eldöntöttem, hogy borász leszek. Megérintett a szakma. Persze fiatalon még nem tudtam pontosan miről szól, de szerettem Badacsonyt. Így egyetemre is a közelbe, Keszthelyre mentem, ahol agrármérnökként végeztem.

Sok helyen voltam világszerte tanulmányúton, Ausztriában egy évet töltöttem. Ezekkel a tapasztalatokkal vágtam neki és vettem át Édesapámtól a borkészítést és a birtok irányítását 2004-ben. Pár évjáratnyi rutinnal a zsebemben 2009-ben új beruházásba kezdtem egy üzlettárssal, melyben én voltam a projekt szakmai vezetője. Annak ellenére, hogy az együttműködés azóta megszűnt, borászként és emberként is nagy hatással volt rám a fejlesztés és rengeteg tapasztalatot szereztem ezáltal.

Immár több mint 10 éve élek Badacsonyban és irányítom a családi birtokot. Igyekszem meghatározó szerepet betölteni a közösség életében, mind szakmailag, mind magánemberként. Szeretnék előremutató összefogást teremteni vállalkozóként, képviselőként és a Balatoni Kör elnökeként egyaránt, és olyan irányvonalakat találni, melyek a fenntartható fejlődést képviselik.

Utazásaim során megtapasztaltam Badacsony kicsinységét, de nagyságát és egyediségét is egyben. Már hosszú évek óta elképzelhetetlennek tartom, hogy máshol éljek, így budapestiként mára igazi badacsonyi lokálpatriótává váltam.

orig_laposa_rajnai_rizling.png
Fotó: OPhoto - Orbán Péter, OPhoto a Facebookon