Laposa Istenmeredekje 2016

Laposa Istenmeredekje 2016

„Először mindenek felett áll a badacsonyi hegy, mely a Balatonra néz, s melynek emelkedése s a nap irányában való fekvése, alsó rétege s talaja minden tekintetben a legjobb bortermesztésre alkalmatos, s mintegy arra van teremtve…” - Gyürky Antal, 1858

Kiemelt dűlős sorozatunk tagja az Istenmeredekje dűlőről származó Kéknyelű. A Badacsony déli oldalán fekvő terület a legek dűlője, a borvidék legmeredekebb, legmelegebb és szerintünk a legszebb területe. Ezt nem csak mi gondolhattuk így, ugyanis az egykori európai hírű Bogyay birtok központja is itt volt, jelenleg pedig a Laposa Birtok kóstolóterasza található itt.

100 éve itt még kizárólag bakművelésű területek voltak, mikor mi megvettük az Állami Gazdaság által otthagyott terültet, csupán egy egybefüggő bozót volt, első tőkéinket 1992-ben telepítettük. Jelenleg mikro-teraszos, kizárólag kézzel művelhető szőlő található itt, Szürkebarát, Olaszrizling és Kéknyelű fajták.

A Balatonról visszaverődő napsugarak, és az éjszakai hőmérséklet kiegyenlítő hatása segít a savak megőrzésében, míg a bazaltos alapkőzet egyedi ízt és összetéveszthetetlen zamatot kölcsönöz az Istenmeredekje Kéknyelűnek. Fiatalon virágos, az idő előrehaladtával pedig a sárga gyümölcsök illatjegyei jelennek meg benne. Egy igazi kihagyhatatlan badacsonyi kuriózum!

Séfünk ajánlata: tokhal vajmártásban, zelleres rizottóval

 

Badacsonyi Kéknyelű
Jelleg: száraz
Űrtartalom: 75 cl
Alkoholtartalom: 13 %
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 14 °C

7 500 Ft/palack (10 000 Ft/L)
db

Áraink az ÁFA-t tartalmazzák.

Szállítási költség: 2 000 Ft / megrendelés.

20 000 Ft feletti rendelés esetén a kiszállítás Magyarország területén ingyenes.

Hol kapható?

Kosár
Tétel -
Szállítás: 0 Ft
Biztonsági doboz: 0 Ft
Összesen: 0 Ft
Kosár megtekintése

Kéknyelű

A kéknyelű egy ősi magyar szőlőfajta, amely ma már csak Badacsonyban található meg. Nevét a levél nyelének kékes-vöröses színéről kapta. Mivel csak női virágzattal rendelkezik, porzó szőlőfajtát kell mellé telepíteni, amely leggyakrabban a rózsakő (korábban budai zöldet használtak erre a célra). Terméshozama alacsony, ráadásul meglehetősen bizonytalan – régen „úri szőlő”-nek gúnyolták emiatt, hiszen keveset termelni úri passziónak számított. A badacsonyi borok fejedelme, amely tökéletesen mutatja be a vulkanikus terroirt.

Ismerd meg teljes választékunkat!

Elmúltál 18 éves?